Supremația Constituțiilor Naționale în cadrul Uniunii Europene

În 31 ianuarie 2023, împreună cu domnul avocat Gheorghe Piperea, domnul George Simion, delegația AUR, domnul avocat Adrian Toni Neacșu, europarlamentari din Spania, Franța, Polonia și Ungaria, am participat în cadrul Parlamentului European la discuții cu privire la supremația Constituțiilor Naționale în cadrul Uniunii Europene.

Alături de delegația AUR, am reiterat că principiul respectării suveranității naționale și a supremației Constituțiilor statelor membre constituie o garanție esențială pentru menținerea echilibrului între nivelul european și cel național, asigurând astfel o protecție eficientă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Supremația Constituțiilor Naționale în UE – în domenii în care UE nu are competențe – este importantă pentru că asigură protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor statelor membre, principiile democrației şi ale statului de drept.

Într-o Uniune Europeană a națiunilor, fiecare stat membru își păstrează identitatea constituțională, care reflectă istoria, valorile și aspirațiile sale specifice. Constituția este pentru un popor ceea ce este Biblia pentru un creștin. Legea, Cuvântul, Voința și sursa întregii Cunoașteri. Constituția reprezintă apogeul înțelepciunii unei națiuni și chintesența istoriei, legilor și tradițiilor sale. Constituția României este oglinda identității noastre naționale, o oglindă în care se reflectă aspirațiile și necesitățile poporului român.

A interveni în aspirațiile și necesitățile națiunii române înseamnă a interveni în istoria noastră, în destinul nostru.

Constituția nu apără doar cetățenii, ci și esența, fundamentele și funcțiile statului. Orice încercare de chestionare a dreptății acestei realități reprezintă o agresiune împotriva cetățenilor, statului de drept, istoriei și națiunii române.

Orice interpretare, acțiune sau inacțiune a unor politicieni români ori a instituțiilor UE care poziționează dreptul european deasupra Constituției României reprezintă o de-legitimizare și de-consolidare a statului român, o anulare a istoriei noastre și o agresiune asupra națiunii române.

Atât pe plan intern, cât și la nivelul Parlamentului European, AUR și-a asumat îndatorirea de a lupta pentru suveranitatea națională. Pentru apărarea Constituției României, căci ea reflectă direct voința poporului român și este izvorul legitimității exercitării autorității supreme de către statul român.

Este important de subliniat că respectarea principiului suveranității naționale nu este în contradicție cu angajamentul față de proiectul european. Dimpotrivă, acest principiu reprezintă un pilon fundamental al construcției europene, asigurând un echilibru între centralizare și descentralizare, între loialitatea față de Uniune și atașamentul față de propria patrie. Consolidarea principiului suveranității naționale în cadrul Uniunii Europene nu numai că respectă istoria și tradițiile statelor membre, ci contribuie și la o mai bună funcționare a instituțiilor europene, asigurând o mai mare legitimitate deciziilor luate la nivel comunitar.

CMF: 11240014

Leave A Comment