La data de 30 ianuarie 2023, am participat la o serie de dezbateri în cadrul Parlamentului European, având ca temă centrală crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru antreprenorii români. Am subliniat importanța sprijinirii mediului de afaceri autohton, în contextul unui cadru legislativ european dinamic și complex, dar supra-birocratizat.
Discuțiile au evidențiat o serie de provocări cu care se confruntă antreprenorii români, printre care politicile inechitabile, birocrația excesivă, accesul limitat la piețe și la finanțare, barierele și obstacolele în procesul greoi de certificare, costurile ridicate ale energiei, care generează costuri de producție mărite. La toate acestea se adaugă neimplicarea autorităților române în promovarea produselor românești și a susținerii intereselor antreprenoriatului autohton. Am subliniat necesitatea unor măsuri concrete la nivelul Uniunii Europene pentru a aborda aceste probleme într-un mod echitabil și pentru a crea un climat de afaceri mai favorabil pentru antreprenorii români.
Am pledat pentru:
- aderarea României la Spaţiul Schengen;
- simplificarea procedurilor administrative;
- facilitarea accesului la piețe și la finanțare;
- necesitatea consultării prealabile a actorilor economici înainte de lansarea unor inițiative de modificări ale legislației;
- importanța unor politici energetice și fiscale care să susțină competitivitatea întreprinderilor românești și europene;
- importanța parteneriatului public-privat în susținerea mediului de afaceri, precum și necesitatea unei mai bune coordonări între instituțiile europene și cele naționale.
Participarea la aceste dezbateri a fost o oportunitate importantă de a aduce în atenția decidenților europeni nevoile specifice ale antreprenorilor români. Suntem convinși că printr-un efort conjugat al tuturor actorilor implicați, putem crea un mediu de afaceri mai dinamic și mai competitiv în România, care să contribuie la creșterea economică și la dezvoltarea durabilă a țării noastre.
Pentru o Românie mai puternică și mai prosperă, trebuie să sprijinim producătorii români și să le facilităm accesul pe piața europeană.
Trebuie să eliminăm barierele și obstacolele care îi împiedică să-și extindă afacerile și să le oferim sprijinul necesar pentru a obține certificările necesare.
Economia românească suferă din cauza deficitului de exporturi. O problemă aparte o reprezintă exporturile de produse agricole. Exportăm materii prime agricole, care au un preț mic, și importăm produse finite, mult mai scumpe.
AUR are o strategie bine pusă la punct pentru sprijinirea exporturilor românești, în mod special de produse agro-alimentare finite, și promovarea acestora în Uniunea Europeană, cât și pentru stabilirea de parteneriate comerciale cu importatori și distribuitori din alte țări.
Prin promovarea exporturilor românești, vom crea noi oportunități pentru producătorii și antreprenorii români.
Nu îi vom lăsa singuri pe români în procesul greoi de evaluare și acreditare. Ne vom asigura că producătorii români sunt informați în detaliu cu privire la normele, standardele și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.
Deoarece o etapă importantă este promovarea, vom fi ambasadori ai produselor românești de calitate, pentru a le face cunoscute și apreciate la justa lor valoare în rândul consumatorilor europeni.
În Parlamentul European, vom lupta pentru o mai mare protecție a intereselor economice ale României, pentru un mediu de afaceri favorabil și pentru creșterea competitivității întreprinzătorilor noștri.
Doar prin colaborare și prin efort comun vom putea construi o economie românească puternică și prosperă.
CMF: 11240014