Românii trebuie protejați de abuzurile băncilor, IFN-urilor și față de mesajul înșelător al industriei jocurilor de noroc

Prin dezindustrializare, anularea perspectivelor de viitor, distrugerea educației și agriculturii, lipsa investițiilor și a oportunităților de angajare, PSD-PNL au vulnerabilizat populația României. 25% dintre români trăiesc în sărăcie, cel mai mare procent din Uniunea Europeană!

Ca rezultat direct al falimentului de țară și într-o viață în care demnitatea a fost răpită de PSD-PNL, mulți oameni nu întrevăd alte șanse în afara împrumuturilor și jocurilor de noroc. Prin abuzurile practicate de bănci și IFN-uri se amplifică cercul vicios al vulnerabilizării populației.

Mai gravă decât iluzia promisiunilor – niciodată respectate – ale PSD-PNL este iluzia vândută de industria jocurilor de noroc. Acestea distrug tot mai multe vieți, suflete și familii. Prea mulți oameni cad pradă acestei dependențe, care nu lasă loc de întoarcere. Sunt cazuri extreme, în care unii tineri ajung să renunțe la viață, împinși în disperare de promisiunile false ale acestor „câștiguri” rapide.

Avem obligația să acționăm acum în fața unei situații care amenință viitorul comunității noastre! Trebuie să găsim cele mai bune soluții, să reglementăm aceste activități și să îi protejăm pe români. Trebuie să găsim curajul de a schimba lucrurile, de a pune binele comunității înaintea intereselor de profit. Viața românilor trebuie să fie întotdeauna pe primul loc!

AUR propune o serie de măsuri pentru a proteja consumatorii români de practicile abuzive ale băncilor, IFN-urilor și industriei jocurilor de noroc. Profiturile organizațiilor de credit trebuie să fie în acord cu contribuția lor la prosperitatea societății. Scopul politicilor AUR este încurajarea băncilor ca, din instrumente ale unei economii de pradă, să devină factori de creștere economică. Principalele direcții ale Planului Simion sunt:

  • Limitarea profitabilității excesive a băncilor. Profitabilitatea bancară din România este mult prea mare (19,5%, cel mai mare procent din Europa!) în comparație cu evoluția economiei și trebuie corelată cu creșterea economică generală. Implicarea băncilor în programele de investiții și în condiții de creditare stimulative constituie o prioritate.
  • Îmbunătățirea accesului la credite în condiții echitabile. AUR își propune să creeze un cadru legislativ care să stimuleze băncile să ofere credite în condiții mai favorabile pentru economie. Profiturile organizațiilor de credit trebuie să fie în acord cu contribuția lor la prosperitatea societății. Politicile AUR vizează ca instituțiile de creditare să devină factori de creștere economică, renunțând la instrumentele unei economii de pradă.
  • Protecția consumatorilor împotriva executărilor silite. AUR dorește să limiteze cazurile în care bunurile imobiliare pot fi executate silit, asigurând astfel o mai mare protecție a proprietății private.
  • Reglementări mai stricte pentru industria jocurilor de noroc. Trebuie să găsim curajul de a schimba lucrurile, de a pune binele comunității înaintea intereselor de profit ale celor care promovează această industrie cu efecte distructive. Trebuie să găsim cele mai bune soluții, să reglementăm aceste activități și să punem viața românilor pe primul loc. AUR propune măsuri pentru limitarea accesului la jocurile de noroc și pentru a reduce impactul lor asupra populației. AUR susține reglementari stricte în ce privește amplasarea spațiilor în care se desfășoară activități din categoria jocurilor de noroc, cât și asupra unui control fiscal riguros al funcționării lor.
  • Simplificarea și clarificarea contractului de credit. AUR își propune să modifice legislația în vigoare pentru a face contractele de credit mai ușor de înțeles și pentru a proteja consumatorii de clauze abuzive.

Măsuri concrete propuse de AUR:

  • Plafonarea diferențialului de dobândă: limitarea diferenței dintre dobânda plătită pentru depozite și cea încasată pentru credite la 2,5%.
  • Eliminarea unor practici care duc la creșteri semnificative ale costurilor creditelor. Trebuie interzise prin lege formule de calcul ale dobânzilor și modalități de rambursare a creditelor care sunt dezechilibrate în raport cu valoarea creditelor acordate și cu obligațiile de plată ale debitorilor.
  • Protejarea bunurilor imobiliare: bunurile imobiliare, case și terenuri, nu vor putea fi executate decât în cazul în care acestea constituie obiectul finanțării sau datoriei în cauză. În cazul în care acordarea unui credit se va face în baza unei garanții materiale acoperitoare, veniturile debitorului nu vor mai putea fi urmărite în viitor, în condițiile în care garanția a fost executată.
  • Reglementări stricte pentru industria jocurilor de noroc: limitarea amplasării cazinourilor și intensificarea controlului fiscal asupra acestora.
  • Simplificarea contractului de credit: asigurarea transparenței și echilibrului în relația dintre bănci și clienți.

Planul Simion conține un program pentru prevenirea și absorbția sărăciei și excluziunii sociale. AUR va muta accentul vulnerabilității dinspre nevoia satisfacerii cerințelor de bază spre încurajarea muncii.

CMF: 11240014

Leave A Comment